Formann i Norsk Forening for Fjellsprengningteknikk, Heidi Berg, som til daglig jobber i Vianova Systems. AS Foto: Jarle Skoglund
Gullfiselen gikk i år til Kristen Olav Dahl, en av mennene bak datastyring av tunnelrigger. Foto: Jarle Skoglund
-Dere gjør den aller viktigste jobben med å bygge Norge, sa statssekretær Bård Hoksrud i sitt innlegg på Fjellsprengingskonferansen. Foto: Jarle Skoglund
Utnevnt til æresmedlem: Magne Paulsen
Også Pretec er på plass, en av de store innen sikringsbolter for tunneler.
Fra utstillingsområdet, her fra standen til LNS.

Fjellsprengerne har inntatt hovedstaden!

Når nesten 900 fjellsprengere møtes, så foregår det ikke lydløst. I to dager går årets Fjellsprengningsdager av stabelen, årets viktigste og største samling av bransjen.

Det var en mannsterk forsamling formann i Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk, Heidi Berg fra Vianova Systems, kunne ønske velkommen til et SAS-hotell som i år er fylt til randen med deltagere og utstillere. I sin åpning kunne hun dele gleden over at Norge i 2017 skal stå som arrangør for World Tunnel Congress, tunnelbransjens OL-arrangement, som blir lagt til Bergen og hvor det ventes flere tusen deltagere.

-Norsk tunnelkompetanse blir i dag lyttet til over hele verden, og vi har satt et fottavtrykk som nyskapende og teknologiledende innen dette fagfeltet. Når vi nå er blitt valgt ut som arrangør for WTC, har vi som mål å gjøre dette arrangementet til den beste kunnskapsarenaen innen tunnelteknologi, sa Heidi Berg.

 

Kraftig vekst for bransjen

Fjellsprengningsformannen kunne fortelle om en eventyrlig vekst for bransjen, og at det i år blir sprengt ut 170 porsent flere kubikkmeter stein enn det ble gjort for ni år siden.

-Men det meldes også om ledig kapasitet og at enkelte aktører må permittere. Derfor er det synd at oppfatning hos enkelte, slik som det presentert i NRK Dagsrevyen nylig, er at norske entreprenører tjener penger som gress og skummer fløten av et høyt aktivitetesnivå innen samferdselsutbygginger.

 

Heder og ære

Tradisjonen ble Gullfeiselen, foreningens høyeste utmerkelse, også utdelt. Den gikk til Kristen Olav Dahl som i sine 60 yrkesaktive år har hele tiden arbeidet innenfor ulike deler av anleggsbransjen. I begunnelsen for hederbevidningen ble hans evne til teknologisk nytenkning fremhevet, og at han har hatt et bredt internasjonalt engasjement som har gjort at han har hatt ar beidsoppdrag i hele 17 land. Han var en av utviklerne bak datastyring av tunnelrigger, sammen med AMV,  Ing.T.Furuholmen AS og Bever Control AS.

Magne Paulsen, som i mange år har hatt ulike verv i NFF, ble tildelt æresmedlemskap for sin innsats.

 

Forsiden akkurat nå