DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Fjellovergangene i sør stenges – i Nord-Norge brøytes det på spreng

Stormsenter skaper veiproblemer over hele landet.

E16 over Filefjell var stengt, men er nå åpnet med kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn. Bildet er tatt i formiddag av Vegvesenets webkamera ved Smedalen.
E16 over Filefjell var stengt, men er nå åpnet med kolonnekjøring for kjøretøy over 7,5 tonn. Bildet er tatt i formiddag av Vegvesenets webkamera ved Smedalen. Foto: Statens vegvesen
3. jan. 2020 - 10:50

Uvær, dårlig føre og rasfare førte fredag til store problemer på fjellovergangene, særlig i Sør-Norge. Til sammen er syv fjelloverganger stengt.

I 13-tiden fredag var det klart at verken riksvei 15 over Strynefjellet, riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 7 over Hardangervidda, fylkesvei 50 Hol-Aurdal eller fylkesvei 53 Tyin-Årdal ville bli åpnet før tidligst lørdag. E134 over Haukelifjell er stengt inntil videre, mens E6 over Dovrefjell ble åpnet for trafikk igjen klokka 14.35.

Ved 14-tiden ble det åpnet for kolonnekjøring over riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, mens det på E16 over Filefjell er innført kolonnekjøring for kjøretøy på over 7,5 tonn. På riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli er det også innført kolonnekjøring.

Les også

Saltfjellet stengt

I Troms og Finnmark ble flere strekninger åpnet igjen etter natten, men fredag formiddag skapte været fortsatt trafikkproblemer.

Fylkesvei 8018 mellom Øksfjord og Myrnes var en periode stengt på grunn av snøras fredag morgen, mens E69 mellom Skarsvåg og Nordkapp ble åpnet for kolonnekjøring.

Saltfjellet i Nordland var i løpet av natten delvis åpen for trafikk, deretter ble det kolonnekjøring fram til klokka 14. Da ble også denne strekningen stengt, foreløpig på ubestemt tid, ifølge Vegtrafikksentralen Nord.

Les også

Innstilte ferger

Samtidig meldes det om flere innstilte fergesamband i fylket, blant annet ruten fra Bodø til Moskenes. På Vestlandet er flere ferger innstilt.

Også Hurtigruten merker det dårlige været langs kysten. Sunnmørsposten skriver at nordgående hurtigrute Nordkapp ikke tok sjansen på å legge til i Ålesund og derfor gikk videre til Molde fredag. Sørgående hurtigrute Polarlys blir liggende i Trondheim og dropper anløpene på Vestlandet.

– Det blåste opp i 36 meter i sekundet da de nærmet seg Ålesund. Da er det ikke bare-bare å få lagt et stort skip trygt til kai, sier kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten til avisen.

Les også

Flomisolerte

Også i Trøndelag skaper uværet problemer for trafikken. Fylkesvei 736 i Steinkjer er stengt ved Stranda inntil videre på grunn av rasfare. Ferjesambandet på fylkesvei 6470 mellom Sula og Norddyrøya ble også stengt på grunn av uværet. Det samme gjelder Dypfest-Tarva på fylkesvei 6734.

I Trøndelag er rundt 100 personer i de to kommunene Overhalla og Høylandet isolert etter at elven Namsen har gått over sine bredder og stengt all veiforbindelse. Rundt 80 husstander er berørt, skriver VG.

Uværet skaper også problemer for den øvrige trafikken. På E6 ved Moholtlia i Trondheim ble nordgående løp sperret fredag formiddag ettersom flere vogntog og lastebiler sto fast. Politiet er på plass og pålegger sjåførene å legge på kjetting. Politiet i Trøndelag tvitrer at etter hvert som veien ryddes, kommer det nye lastebiler som kjører seg fast og blokkerer veien på nytt.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.