Det finske firmaet Sundquist Investments skal drive sambandet Dalsøy-Haldorneset i minst fem år fra 1, januar 2019.
Det finske firmaet Sundquist Investments skal drive sambandet Dalsøy-Haldorneset i minst fem år fra 1, januar 2019. (Bilde: Ill.: Statens vegvesen)

Finsk seier etter to avvisninger

Det finske firmaet Sundquist Investments skal drive Norges vestligste fergesamband i minst fem år. Finnene lå på tredjeplass etter anbudsåpningen, men anbudene fra de som lå foran, ble avvist.

Sambandet går mellom  Daløy og Haldorneset i Solund kommune i Sogn. Det inngår i fylkesveg 31.

Fire rederier ga pris på oppdraget. De to anbudene som lå lavest, ble avvist fordi fergene som ble tilbudt ikke passet til fergekaiene. Dermed gikk kontrakten til det finske rederiet.

Sundquist Investments holder til i Hanko på den finske sørkysten. Det har aldri hatt fergekontrakter i Norge tidligere. I hjemlandet har det hatt flere kontrakter, men for tiden bare en.

Kontrakten for sambandet i Solund har en verdi på 48,18 millioner kroner. Den gjelder fra 1. januar 2019 og fem år framover med opsjon på inntil tre års forlengelse.

Fram til 2019 er det Fjord1 som driver sambandet. Det rederiet gjorde seg neppe særlige forhåpninger om fornyet kontrakt etter anbudsåpningen med en pris som lå langt over konkurrentenes.

Fergesambandet knytter sammen to av de ytterste bebodde øyene i Solund  - Daløyna og Ytre Sula. Overfarten tar 8 minutter.

Folketallet på øyene er beskjedent, og det er også Vegvesenets krav til kapasitet på ferga. 10 PBE er alt som forlanges.

Forsiden akkurat nå