Tre generasjoner Ringdal (i hvitt) satte sitt preg på åpningen av Ljøtunnelen, her sammen med fra v. regionvegsjef Berit Brendskag Lied, prosjektleder Arne Ola Stavseng, fylkesordfører Jon Aasen, ordfører i Stranda Jan Ove Tryggestad og samferdselssjef Arild Fuglseth. (Bilde:  Kjell Herskedal)
Vel 200 hadde tatt turen til åpningsseremonien inne i nye Ljøtunnelen. I forgrunnen Sunnylven skolekorps. (Bilde:  Kjell Herskedal)
Leif Sperre (t.v.) og Jon Kåre Leinslie fjerner sperringen og åpner for trafikk gjennom nye Ljøtunnelen. (Bilde:  Kjell Herskedal)

Fikk trygg veg i julegave

En uke før julaften overleverte Møre og Romsdal fylkeskommune den beste gaven folk i Stranda kommune kunne tenke seg: En rassikret og trygg fylkesveg 60.

Rassikringen mellom Røyr og Hellesylt i Stranda har pågått i sju år og har kostet 1,1 milliard kroner. Åpningen av Ljøtunnelen 17. desember ble markert med en snorkutting litt utenom det vanlige. En lenke av morrpølser produsert av Ole Ringdal AS på Hellesylt, et firma som i alle år har slitt med stengte vinterveger, ble skåret av med en lokalprodusert kniv. Fylkesordfører Jon Aasen i Møre og Romsdal var eksekutør.

-Det åpnes en ny, stor E6-parsell i Gudbrandsdalen i dag også, men for oss som bor her er denne vegåpningen en mye større og viktigere begivenhet, sa Aasen.

 

Mellom 200 og 300 hadde tatt turen for å være med på åpningen inne i tunnelen, der det var tørt og lyst – mens det regnet utenfor.

 

I år er det 54 år siden den tunnelen ved Ljøen ble åpnet. Den er utdatert og blir nå stengt for trafikk. Den nye Ljøtunnelen er 3690 meter lang. Det er for øvrig bygd til sammen 7,5 kilometer tunnel i dette rassikringsprosjektet, i tillegg til omfattende rassikring og nye veger i dagen, en bru og et påkostet utsiktspunkt mot Geirangerfjorden mellom de to største tunnelene.

Rassikringsprosjektet Røyr-Hellesylt er den hittil største vegsatsingen Møre og Romsdal fylkeskommune har gjennomført. 500 000 arbeidstimer er brukt til gjennomføringen av prosjektet. Nordøyvegen, som nå står for tur, vil bli fire ganger større målt i investerte kroner.

-En av de største dagene

-For Stranda kommune er dette en av de største dagene på lang, lang tid, sa ordfører Jan Ove Tryggestad. Han inviterte til folkefest i Stranda sentrum etter åpningen.

Til stede under åpningen var også Erling, Elsa, Rolv Are, Rita og Rikard Ljøen. Alle bor mellom Ljøtunnelen og Streketunnelen og har opplevd vegstenginger hver eneste vinter i alle år.

 

En flott, trygg helårsveg

-I 42 år har jeg bodd på Ljøen nå. Vi har opplevd å være innestengt, at skolebussen ikke har kommet og at vi selv har valgt å holde ungene hjemme på grunn av forholdene, forteller Elsa Ljøen.

Både hun og alle de andre i familien er godt fornøyd med at mange års anleggsarbeider nå er over og at de har fått en flott, trygg helårsveg.

Forsiden akkurat nå