BRUER

Evenstad bru i Stor-Elvdal åpner onsdag

Evenstad bru på fylkesvei 2188 åpner igjen onsdag 5. oktober klokka ni. Brua blir foreløpig åpnet for enveistrafikk med sentrisk kjøring.

Evenstad bru ble åpnet i 1996.
Evenstad bru ble åpnet i 1996. Foto: Statens vegvesen
4. okt. 2022 - 12:16

Anbefalingen til Statens vegvesen om gjenåpning av Evenstad bru støttes av Innlandet fylkeskommune som er veieier, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Brua er trygg for trafikken det åpnes opp for 

– Evenstad bru blir i første omgang åpnet for enveistrafikk med sentrisk kjøring og trafikkregulering. Dette er som et føre-var-tiltak, hvor sikkerheten økes ved å redusere belastninga. Det er for tidlig å si når brua kan åpnes for ordinær trafikk, det er en prosess som Innlandet fylkeskommune vil kjøre i fortsettelsen. Vi understreker at Evenstad bru er helt trygg for den trafikken som det åpnes opp for nå, sier seksjonssjef Gunnar Eiterjord i Statens vegvesen i meldingen.

Statens vegvesen leder på vegne av alle veieierne prosessen knyttet til inspeksjoner, beregninger og vurderinger knyttet til de 14 fagverksbruene i tre som ble stengt 16. august etter at Tretten bru falt ned 15. august.

– Vegvesenet har gjort en grundig jobb med å beregne hvor stor belastning Evenstad bru tåler. Vi støtter oss på deres vurderinger og anbefalinger når det gjelder hvilke tiltak vi må sette i verk for å kunne åpne brua for vanlig trafikk. Innlandet fylkeskommune kommer tilbake med mer informasjon om hva vi skal gjøre og når det skal skje, sier enhetsleder for spesialproduksjon Anne Ingeborg L. Nerstad i Innlandet fylkeskommune.

Status for de ferdiginspiserte bruene

Moumbekken bru på riksvei 22 i Fredrikstad og Tveit bru på E16 i Vang i Valdres er friskmeldt og gjenåpnet for ordinær trafikk.

Norsenga bru på E16 i Kongsvinger er delvis friskmeldt slik at den er åpnet for enveistrafikk og med redusert trafikkbelastning. Det samme gjelder nå altså Evenstad bru på fylkesvei 2188, som gjenåpnes onsdag med redusert trafikkbelastning.

Flisa bru på fylkesvei 206 er stengt. Her må det gjennomføres forsterkningstiltak før brua kan åpnes igjen.

Slik jobbes det med å gjenåpne bruene

Gjennom spesialinspeksjoner ble hver enkelt bru grundig gjennomgått for å se om de hadde synlige skader eller andre svakheter. Etter spesialinspeksjonene blir den enkelte bru på nytt kontrollberegnet med utgangspunkt i hvordan brua er prosjektert og de tekniske beregningene som i sin tid var grunnlag for godkjenningen. Dette gjøres for å finne eventuelle mulige beregnings- eller dimensjoneringsfeil.

Noen av de stengte bruene er så gamle at de er godkjent etter gammelt regelverk. De kontrollberegnes derfor nå etter nytt regelverk. Dette er et svært omfattende og krevende arbeid. Det blir i dette arbeidet benyttet ekspertise både internt i Statens vegvesen og de mest kompetente eksterne rådgivermiljøene.  

Ettersom arbeidet er svært omfattende og krevende, er det ikke mulig å gi en eksakt framdriftsplan på arbeidet. 

– Vi prioriterer bruer som har lang omkjøringsveg eller bruer som har omkjøring som er krevende knyttet til trafikksikkerheten. Arbeidet er i gang for alle de resterende bruene, sier Eiterjord.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.