Nederland tvinges til å innføre 100 kilometer i timen som fartsgrense på dagtid fra neste år.
Nederland tvinges til å innføre 100 kilometer i timen som fartsgrense på dagtid fra neste år. (Foto: Morten Holm/NTB Scanpix)

Tvinges til å innføre miljøfartsgrense

EU-dom: Nederland må senke farten på motorveiene for å spare miljøet

Toppfarten må ned fra 130 til 100 kilometer i timen på dagtid fra 2020.

Høyst motvillig senker regjeringen i Nederland fartsgrensen på motorveiene til 100 kilometer i timen for å få ned utslippene.

Statsminister Mark Rutte bekreftet tiltaket onsdag. Regjeringen fått en dom i fanget om at dagens fartsgrense på 130 kilometer ikke beskytter miljøet tilstrekkelig og ikke er i overensstemmelse med EU-regler.

Les også

Den nye fartsgrensen vil bli innført i 2020 og vil gjelde på dagtid. Mellom klokken 19 og klokken 06 vil dagens maksfart på 130 kilometer gjelde. Med dette tiltaket vil Nederland ha lavest fart i Europa sammen med Kypros.

– Ingen liker dette. Det er et elendig tiltak. Men det er nødvendig for å hindre at Nederland stanser opp, sa Rutte.

En nederlandsk domstol kom i mai til at regjeringen bryter EUs pålegg om å beskytte naturreservater mot utslipp av ammoniakk og nitrogengasser. Større byggeprosjekter som veier og flyplasser er stilt i bero inntil regjeringen finner ut hvordan den skal kutte i utslippene.

Myndighetene har også lagt seg ut med bøndene og deres arbeidsmetoder, blant annet bruken av visse typer dyrefôr. Regjeringen mener bøndene må ta sin del av kuttene, noe som har utløst enorme demonstrasjoner. Tusenvis av traktorer har flere ganger skapt enorme trafikkorker.

Les også

Forsiden akkurat nå