Sjur Wethal Helljesen, Erna Solberg, Knut Gaarde, Nils Olav Haukaas og Tom Johansen
Sjur Wethal Helljesen, Erna Solberg, Knut Gaarde, Nils Olav Haukaas og Tom Johansen (Foto: Nasta)

Erna ville lære mer om elektriske anleggsmaskiner

Erna Solberg tok denne uken turen til Larvik for å slå av en prat med folkene i Nasta AS, der hun fikk se nærmere på et knippe av de utslippsfrie ZERON-maskinene som bedriften nå kan tilby.

Vår tidligere statsminister er opptatt av det grønne skiftet, og er interessert i hva som må til for at anleggsbransjen i Norge skal kunne bidra for å nå de relativt ambisiøse utslippsmålene både nasjonalt og globalt.

Byggingen av elektriske maskinene foregår ved Nasta sitt hovedanlegg i Larvik, der en  egen spesialavdeling utvikler både nyskapende og litt spesielle løsninger for anleggsmaskinkunder. De senere årene har denne delen av Nasta, med bakgrunn i det grønne skiftet, konsentrert mye av virksomheten rundt utvikling av gravemaskiner på batteri og kabel.

Les også

Fikk teste en elektrisk 8-tonner

Solberg ønsket å besøke produksjonsavdelingen i Larvik for å få mer informasjon om produktene som finnes i dag, og samtidig lytte til Nasta sine tanker om fremtidens anleggsmaskiner.

erna Solberg i besøk hos Hitachi-importør Natsa i Larvik. Foto: Nasta

Hun fikk også anledning til selv å teste en elektrisk 8-tonns beltegraver, under kyndig veiledning av Knut Gaarde fikk hun virkelig dreisen på maskinen og spakene. Gaarde er teknisk sjef i Nasta, og en av nøkkelpersonene i firmaets utvikling av utslippsfrie gravemaskiner.  

Adm. direktør i Nasta, Tom Johansen synes det er stas at mange års innsats nå blir belønnet. – Utviklingen av utslippsfrie løsninger har vært nybrottsarbeid og svært krevende for de som har prøvet og feilet og til slutt lykkes. Dette bakteppet gjør det ekstra motiverende å bli sett og lyttet til av profilerte personer», sier han.

Kunne snakke direkte med premissgiver

En av initiativtakerne til Nastas satsing på utslippsfrie maskiner, Nils Olav Haukaas, mener at involveringen og interessen fra politikere lokalt og nasjonalt har bidratt til å få fart på hjulet.

– Vi setter pris på engasjementet til politiske personer rundt det grønne skiftet. Under dagens besøk kunne Nasta som produsent og leverandør av anleggsmaskiner uttrykke direkte til premissgiver hva som fungerer godt i dag, og hva som fungerer mindre godt. Vi har en felles målsetting om at det må bli enklere for oppdragsgivere og entreprenører å velge utslippsfrie løsninger, samtidig som det er viktig å være klar over de praktiske utfordringene entreprenøren møter ved utføring av oppdrag ute på anleggene, sier Haukaas.

Les også

Forsiden akkurat nå