Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. (Foto: Jarle Skoglund)

Entreprenører har saksøkt Statens vegvesen 30 ganger de siste tre årene på grunn av manglende oppgjør

Totalt hevder entreprenører over hele landet å ha 2,58 milliarder kroner utestående hos staten.

Det er NRK Nordland som melder dette. 

Statskanalen forteller historien om Runar Brekken, daglig leder i Alf Brekken og sønner. De mener å mangle sluttbetalinger på nærmere 200 millioner kroner fra staten. 

Berget så vidt bedriften 

 – I begynnelsen av 2016 satt vi med en regningsbunke på over 100 millioner kroner, og kontoen var tom. Det er mot alle odds at vi greide å berge arbeidsplassene, forteller han til NRK.

Gjennom en snuoperasjon berget han bedriften og 130 arbeidsplasser. Dette innebar blant annet pantsetting av hus og flere private lån. 

Maskinentreprenørenes Forbund har gjennomført en spørreundersøkelse blant 2000 medlemmer om temaet, og litt over halvparten har opplevd konflikter med byggherre.

– Men det er ikke bare Statens vegvesen, sier administrerende direktør Julie Brodtkorp.

Gjennom tettere dialog og bedre evaluering håper Statens vegvesen å begrense antallet nye konflikter. Men noen kamper mener de selv de må ta.

– Det er vanlig og normalt å være uenig i et kontraktsforhold, men vi ønsker at det skal være på et så lavt nivå som mulig. Enkelt sagt kan vi unngå konflikt bare vi betaler, men det ville ikke vært riktig i et kontraktsforhold. Vi skal betale der det er riktig, sier avdelingsdirektør i Statens vegvesen, Bettina Sandvin til NRK.

Blir kompensert for merarbeid

– Den dominerende kontraktsformen mellom Statens vegvesen og entreprenørene innebærer av vi som byggherre har mengderisiko og risiko for uklarhet i tegningsunderlaget. Dette innebærer at entreprenøren løpende blir kompensert for dokumentert merarbeid. Når det blir rettslige prosesser, er det fordi det ikke er enighet i omfanget av dette merarbeidet, sier Sandvin til Statens vegvesenets egne nettsider i etterkant av NRK-saken.

Statens vegvesen arbeider med å finne kontraktsformer som gjør det mindre aktuelt med tvister. Men det er ikke noe mål aldri å være i konflikt om betalingen. Man må ta i betraktning partenes ulike utgangspunkt. Statens vegvesen forvalter midler til beste for samfunnet, og skal se til at rett arbeid er utført, fortsetter hun.

Forsiden akkurat nå