En rekke ras stenger veier og isolerer fiskevær i Nordkapp

E69 og flere andre veistrekninger i Nordkapp kommune er stengt på grunn av ras og rasfare. Det har også ført til at fiskeværene nord i kommunen er isolert.

Repvåg  20180316.E69 er stengt mellom Nordkapp tuneller og Skarvbergtunellen på grunn av snøras der politiet melder om at seks personer står fast. Bildet er fra Statens Vegvesens webkamera ved Vedbotn.Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix
Repvåg 20180316.E69 er stengt mellom Nordkapp tuneller og Skarvbergtunellen på grunn av snøras der politiet melder om at seks personer står fast. Bildet er fra Statens Vegvesens webkamera ved Vedbotn.Foto: Statens Vegvesen / NTB scanpix Statens vegvesenNTB scanpix
NTB
19. mars 2018 - 08:48

Statens vegvesen opplyser at E69 i Nordkapp fortsatt vil være stengt. Søndag ble det registrert 17 skred i området der tre biler ble stengt inne mellom ras fredag kveld.

Både forbindelsen mellom Nordkapp og E6 og veiene mellom Honningsvåg og de øvrige tettstedene i kommunen er stengt inntil videre på grunn av ras og rasfare.

– Vår entreprenør har vært inne i området i dag, men forholdene var så ekstreme at de måtte trekke seg tilbake. Det ble registrert i alt 17 små og store skred over veien på strekningen mellom Smørfjord og Repvåg. Flere er på steder der det aldri tidligere har vært registrert skred, sier prosjektleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen i Finnmark, Kurt Mørk Eriksen.

Stengt siden fredag

Han hadde håpet at det skulle være mulig å løse ut skred ved hjelp av helikopter, men søndag var det for dårlige flyforhold.

E69 har vært stengt nord for Skarvbergtunnelen siden fredag kveld, da to ras stengte veien. Tre biler var innesperret mellom rasene, og seks personer og en hund ble berget ut av området natt til lørdag. De tre kjøretøyene står fortsatt på veien.

Området nord for Skarvberget regnes som svært rasutsatt. Arbeidet med å bygge ny tunnel starter til sommeren. Den skal stå ferdig i 2021.

Ras og rasfare

I tillegg til den delen av E69 som fortsatt er sperret etter rasene i helgen, er flere strekninger stengt på grunn av fare for ras. Dette gjelder blant annet ved Skipsfjordhøgda nord for Honningsvåg. Dermed er fiskeværene nord i kommunen isolert.

Statens vegvesen har konkludert med at det ikke aktuelt å åpne noen veier søndag. Vegvesenet vil gjøre en ny vurdering av situasjonen mandag.

– Værmeldingene tyder imidlertid på at forholdene vil være enda dårligere mandag, så det er vanskelig å si noe om hvor lenge veiene vil være stengt, sier Kurt Mørk Eriksen.

Mange stengte veier

Også en rekke andre steder i Finnmark og nabofylket Troms er det stengte veier og tunneler på grunn av uvær og rasfare. I alt 20 strekninger i Finnmark og fem i Troms stengt er stengt.

Snøskredfaren for Troms og Finnmark ligger på faregrad 3, altså betydelig.

Natt til søndag advarte politiet i Troms trafikantene mot å ferdes på veiene.

– Det er meldt om vanskelige kjøreforhold i store deler av distriktet. Dersom man absolutt ikke må ut og kjøre, kan det være lurt å holde seg inne, skrev de på Twitter.

Problemer i sør

Også sør i landet meldes det om trafikale utfordringer på grunn av snøskred. Klokken 6 meldte politiet i Innlandet at det har gått et skred over fylkesvei 435 mellom Otta og Nord-Sel. Veien her ble stengt etter skredet. Det er ikke mistanke om at personer er tatt av skredet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.