Elgpåkjørsler øker kraftig
(Bilde: Bjørge Stein J)

Elgpåkjørsler øker kraftig

Personskadene i forbindelse med elgpåkjørsler har øket 20 prosent siden 2007. Bare i fjor utbetalte If Skadeforsikring over 40 mill kroner i forbindelse med elgskader.

  • Nyheter

(NW)I 2007 registrerte If Skadeforsikring 1073 påkjørsler av elg og annet storvilt i Norge, mens tallet var steget til 1263 i 2009.

– Økningen bekymrer oss. For mens det totale antall personskader i trafikken går litt ned, har det siden 2007 blitt 20 prosent flere personskader ved viltulykker, sier informasjonssjef Jon Berge i If Skadeforsikring.

Senk farten

Hvis ulykken først er ute, er risikoen for å bli drept eller alvorlig skadet 50 ganger større ved elgpåkjørsler enn ved påkjørsel av annet hjortevilt, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

– Mange tenker nok at dette ikke skjer meg, og det er litt skremmende når vi ser på ulykkestallene, sier Berge.

De siste fem årene har 13 personer omkommet i møte med elg. De fleste ulykkene skjer i nærheten av skog og vassdrag. Risikoen er størst de to-tre timene før solnedgang og de to-tre første timene etter soloppgang.

– Folk bør ta sine forholdsregler når de er på veien. Særlig nå som det blir tidligere mørkt, mye elg er på vandring og det er brunsttid. Bare det å senke hastigheten med ti kilometer i timen gjør mye for reaksjonsmulighetene dine, sier Berge

Kjører du i 70 kilometer i timen i stedet for 80, minsker risikoen for ulykker med 50 prosent, viser tall fra Transportøkonomisk institutt.

Store kostnader

Hver påkjørsel av elg og annet hjortevilt er beregnet til å koste i gjennomsnitt drøyt 150 000 kroner.

– Bare i fjor utbetalte vi nærmere 40 millioner kroner i forbindelse med elgpåkjørsler. Mange av ulykkene kunne vært unngått dersom bilistene var mer oppmerksomme på for eksempel elgfareskilt, sier informasjonssjef Jon Berge i If.

Video: Så fort kommer elgen!

Forsiden akkurat nå