Elektronisk skilting kan luke ut toakslede trekkvogner på dårlig føre

Vegvesenet skal se på problemet med nye øyne.

Avdelingsdirektør i Statens Vegvesen, Agder, Dagfinn Fløistad, vil til livs problemene med toakslede trekkvogner som setter seg fast på vinterføre.
Avdelingsdirektør i Statens Vegvesen, Agder, Dagfinn Fløistad, vil til livs problemene med toakslede trekkvogner som setter seg fast på vinterføre. Bilde: Thor Søndenaa
Thor Søndenaa
4. feb. 2019 - 16:33

Avdelingsdirektør i Statens Vegvesen, Agder, Dagfinn Fløistad, vil gå nye veger for å redusere problemene med toakslede trekkvogner som ikke egner seg for norske vinterveger, og som til stadighet bidrar til kork og kaos selv ved minimale snøfall.

– Vegvesenet har akkurat nedsatt en interngruppe som skal se på disse problemene med nye øyne og komme med forslag til hvordan vi for eksempel ved hjelp av teknologi kan luke ut en større andel av de aktuelle vogntogene og samtidig redusere bruken av manuelle kontroller, som både er ressurs- og økonomikrevende, forteller Fløistad til veier24.

– Mannskapene ute på vegen kan da fokusere mer på kontroll av vogntog og andre som har tekniske feil og mangler som gjør dem uegnet til å ferdes på vegen, sier han. 

Krevende vegnett på Sørlandet

Vegnettet på Sørlandet er særskilt krevende om vinteren, med til dels store snøfall og et utfordrende terreng der gjennomfartsårene går på tvers av dalførene. Problemet med toakslede trekkvogner har vært lenge vært kjent. Selv om bilene både kjører med godkjente vinterdekk og er i forskriftsmessig stand, fører konstruksjonen til at trykket på drivakselen blir for lavt. Noe som igjen gir problemer når vegbanen blir glatt og friksjonen minker.

Endring i skiltforskriftene?

Gruppen skal blant annet se på mulighetene for å luke ut denne gruppen vogntog ved hjelp av elektronisk skilting. Fløistad tenker seg at ved problematiske værforhold skal Vegtrafikksentralen kunne aktivere skilt som leder de aktuelle vogntogene inn på dertil egnede parkeringsområder, der de må vente inntil forholdene bedrer seg.

– Forskrifter og skiltreglement er blant de temaene gruppen må fordype seg i før de kan legge fram et forslag til Vegdirektoratet, som sitter med godkjenningsmyndigheten. I beste fall kan ordningen være på plass før neste vinter, håper Fløistad.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.