E18 på Sørlandet måtte gi tapt mot Kong Vinter

Det var kaotisk på E18 på Sørlandet da motorvegen måtte stenges i begge retninger.

Kulden og snøværet fortsetter og lage utfordringer på Sørlandet. Trafikken gikk sakte gjennom Kristiansand både vestover og østover som vi ser her på E18. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kulden og snøværet fortsetter og lage utfordringer på Sørlandet. Trafikken gikk sakte gjennom Kristiansand både vestover og østover som vi ser her på E18. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Thor Søndenaa
1. mars 2018 - 12:08

Aldri mer når vi får den nye firefeltsvegen, ble det sagt på Sørlandet etter snøkaoset i 2007 da E18 mellom Dyreparken og Grimstad var stengt i 24 timer. 11 år senere opplevde landsdelen et nytt værmareritt med kulde, såpeglatte og stengte veger, kuling og snøføyke.

– Dette kan sammenlignes med situasjonen slik den var under ekstremværet Sørlandet opplevde på samme årstid i 2007, sa Trond Heia i Statens Vegvesen til NRK-Sørlandet.

Arendal-Kristiansand

Igjen handler det om strekningen Arendal-Kristiansand, men Kristiansand by ble hardere rammet denne gangen. Kaotisk er et dekkende ord for situasjonen både på hovedveger og sideveger - uansett to eller fire felt. Vegsaltet fungerte ikke optimalt grunnet den lave temperaturen (minus 10 grader). Statens vegvesen fant det påkrevet å redusere fartsgrensen på selve E18.

Vegen måtte stenges i begge retninger i perioder både i og utenfor Kristiansand. Biler, særlig de ofte omtalte Euro-trallene, hadde store problemer med å forsere bakkene. Flere titalls vogntog sto fast blant annet i Narviksbakken inn til Kristiansand østfra og i Timenesbakken som går opp mot Dyreparken vestfra. I tillegg fikk flere biler motorstopp pga værforholdene.

17 vogntog fikk kjøreforbud

Statens vegvesen var tilstede på kaia og ga 17 vogntog kjøreforbud da de kom av ferja fra Danmark. Kjetting var en betingelse for å kunne kjøre videre i snøværet. Likeledes ble alle vogntog på veg inn i problemområdet kontrollert i Arendal og Kristiansand.

Årets siste februardag blir omtalt som et av de verste ulykkesdøgnene på lang tid i landsdelen. Biler har bulket over en lav sko overalt. Politiet gikk ut i media for å minne bilistene om å kjøre med tente baklys. Manglende sikt og/eller for høy fart førte til flere bakfra-påkjørsler fordi bilen foran var usynlig i snøføyka.

1. mars, årets første vårdag, tyder på at vinteren ikke har noen planer om å følge kalenderen i så måte.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.