E134 blir ny hovedveg mellom øst og vest

E134 blir ny hovedveg mellom øst og vest

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil satse på E134 som ny hovedveg mellom Østlandet og Vestlandet. Riksveg 7 over Hardangervidda og riksvei 52 over Hemsedal vil bli vurdert videre som den andre hovedvegen.

  • Nyheter

Oslo (NTB): – Infrastrukturen sier noe om hvordan samfunnet utvikler seg. Vi skal knytte sammen landet vårt, og den situasjonen som er nå, er ikke holdbar, sa Solvik-Olsen på en pressekonferanse fredag.

Han fremhevet at E134 skal dekke den sørlige delen av Sør-Norge. Forbedringen av veien vil gi redusert reisetid og bedre kjøreforhold om vinteren gjennom bygging av tunneler.

– På strekningen vil det være nødvendig at Vegvesenet utreder om fremtidig E134 skal gå om Rauland eller Seljord, men det vil bli vedtatt i behandlingen av Nasjonal Transportplan (NTP) for 2018 til 2029, opplyste Solvik-Olsen.

Videre skal riksvei 7 og riksvei 52 utredes grundigere, slik at Samferdselsdepartementet kan få beslutningsgrunnlag for valg av trasé mellom Oslo og Bergen. Statens vegvesen anbefalte riksvei 52 som den andre hovedforbindelsen, men regjeringen vil be veivesenet om å utarbeide en konseptvalgutredning for strekningen mellom Gol og Voss, slik at en endelig avgjørelse kan tas under behandling av NTP.

 

Bergen til Odda

Det skal også utredes en arm fra Bergen til Odda, som kan kobles til E134. Beslutningen vil bli tatt av Stortinget under behandlingen av NTP.

– Vi vil ikke bruke Vegvesenets ressurser på å utrede den armen nå, men vi utelukker ikke at den kan utredes på et senere tidspunkt, sier Solvik-Olsen.

Han påpeker at armen kan bli overflødig dersom de velger riksveg 7 over Hardangervidda.

 

Slipper gåtur

I januar lovet Rogaland Høyre-leder og stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H) å traske hele gamlevegen over Haukeli til Oslo dersom samferdselsministeren ikke landet på E134 som hovedforbindelse mellom Øst- og Vestlandet.

– Det er veldig kjekt at vi nå kan puste lettet ut, sier Stensland til Aftenbladet.

Arve Kambe (H) og Bente Thorsen (Frp) kaller det en stor dag for E134 når regjeringen skal satse milliarder på strekningen.

– Endelig er det vi har jobbet så lenge for, avgjort. For en stor førjulspresang, sier Thorsen til Aftenbladet. (©NTB)

Forsiden akkurat nå