PROSJEKTER

Dropp kravet om CEEQUAL-sertifisering av veiprosjekter, mener FrP

Kostnadseffektivitet og kvalitetskrav bør være viktigere enn ulike sertifiseringsordninger når veier skal bygges, mener FrP, og foreslår at sertifiseringsordninger som Ceequal bør droppes.

Bård Hoksrud (Frp) er en av forslagsstillerne bak representantforslaget i Stortinget.
Bård Hoksrud (Frp) er en av forslagsstillerne bak representantforslaget i Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
27. apr. 2021 - 16:43

Det er de fire stortingsrepresentantene Bård Hoksrud, Tor André Johnsen, Åshild Bruun-Gundersen og Roy Steffensen som i et såkalt representantforslag har fremmet forslag til Stortinget om at Statens vegvesens eller Nye Veiers investeringsprosjekter ikke skal måtte sertifiseres i tråd med CEEQUAL eller liknende.

– Det er kostnadsdrivende å knytte alle anleggsprosjekter opp til denne typen sertifiseringsordninger. For CEEQUAL-sertifisering er kostnaden basert på størrelsen på kontrakten og vil dermed øke med størrelsen på utbyggingsprosjektet.

De fleste større veiutbygginger i Norge har en kostnad i milliardklassen. Dermed vil det bety at millioner av kroner vil bli brukt på CEEQUAL-sertifisering alene. Det er unødvendig å bruke masse penger på en sertifiseringsordning som eies og drives fra England, mener representantene.

– Det er viktig at store utbyggingsprosjekter i Norge tar hensyn til miljøet og påvirkninger de kan ha. Særlig er det viktig at skader og forurensning minimeres eller elimineres. Det ansvaret har både anleggssektoren og entreprenører fulgt opp i mange år, ikke minst som følge av den strenge lovgivningen man allerede har i Norge. Det er derfor unødvendig kostnadsdrivende av Statens vegvesen å knytte alle store prosjekter opp til en ny sertifiseringsordning. Miljøhensyn skal fortsatt tas i all byggevirksomhet i Norge, og det gjøres i tråd med gjeldende lovgivning, heter det i forslaget fra FrP-representantene.

Forslaget skal behandles av Stortinget 18. mai.

Forbudet Miljødirektoratet foreslår vil gjelde all myr i Norge, uavhengig av torvdybde og høydelag. Det tilsvarer omtrent ni prosent av arealet i Norge.
Les også

Miljødirektoratet vil forby utbygging på myr

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.