DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Driftskontraktene ga Mesta et minus på 229 millioner. Men nå peker pilene oppover igjen

Det var en skikkelig ryddesjau som ventet Marianne Bergmann Røren da hun inntok topplederjobben i Mesta i fjor. Store avsetninger måtte tas. Tallene ble dermed blodrøde, og året endte med det verste underskuddet i selskapets historie.

Adm. dir. i Mesta, Marianne Bergmann Røren.
Adm. dir. i Mesta, Marianne Bergmann Røren. Foto: Jarle Skoglund
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. juli 2020 - 07:00

Det statlige entreprenørselskapet som har sin hovedvirksomhet innenfor offentlige drifts- og vedlikeholdskontrakter passerte en omsetning på 4,3 milliarder kroner i 2019.

Det er nesten 300 millioner kroner mer enn året før, og et omsetningsnivå man må helt tilbake til 2011 å finne høyere.

Både andelen og antallet selvdød oppdrettsfisk øker. I enkelte regioner døde hver fjerde fisk før slakt i fjor. Bildet er fra en dødfiskoppsamler i det lukkede anlegget Fishglobe i Rogaland.
Les også

Skulle snu dyster statistikk: – Går ikke så fort som vi skulle ønsket

Turbulent marked

Med en markedsandel på rundt 43 prosent av offentlige driftskontrakter på vei, er selskapet landets største entreprenør innenfor dette segmentet.

Men markedet for driftskontrakter har vært turbulent, og mange av entreprenørene har slitt med lønnsomheten og endog gått på dundrende tap de siste årene. Mesta på sin side har klart å levere gode plusstall i mange år, bortsett fra de tre siste.

Driftsresultatet i 2017 endte på et lite minus på 18 millioner kroner, mens 2018 endte på minus 63 millioner.

Snøbrøyting, fv 520, Hellandsbygd i Sauda, februar 2020
Les også

Disse tre vil brøyte fylkesveiene rundt Voss

Avdekket betydelige tap

Adm.dir Marianne Bergmann Røren tiltrådte som ny toppleder 1. september i fjor, og hun forteller at det var lite å gjøre så sent på året etter hvert som det ble avdekket at flere av driftskontraktene som var inngått ville medføre betydelige tap i flere år for selskapet. Det var derfor nødvendig å ta avsetninger som gjenspeilet realitetene.

– Jeg fikk også raskt etablert et nytt og diversifisere lederteam,  sammen fikk vi gjennomført en omfattende reorganisering av selskapet. Vi forlot regionorganiseringen og gikk over til landsdekkende produktområder. Det gjorde det mulig å ta ut kostnader særlig knyttet til mellomledersjiktet og stab. Det var jo viktig å få snudd skuta fort, og i februar i år var disse organisasjonsendringene gjennomført.

– I tillegg har vi etablert et nytt, sentralt kalkulasjonsteam. Det gjør at vi nå får regnet på nye anbud ut fra enhetlige og like prinsipper. Dette ser vi allerede har gitt gode resultater i forbindelse med årets anbudsrunder, forteller Bergmann Røren.

Ingrid Lomelde går fra Aker Horizons for å blirbærekraftansvarlig i Hafslund. Hun blir ikke erstattet.
Les også

Tre «grønne» Aker-topper ferdige på kort tid – blir ikke erstattet

Økt ordrereserve

Resultatet av årets anbudsrunder er at Mesta vant 12 driftskontrakter, 3 av dem er nye og 9 ble gjenvunnet, og pilene peker igjen oppover for selskapet.

Kvartalsrapporten for 2. kvartal i år viser at Mesta har økt sin ordrereserve med 16 prosent innen driftskontrakter sammenlignet med samme periode i fjor. Regnskapene viser samtidig er driftsoverskudd så langt på 65 millioner kroner.

Ola Thorud Jacobsen i Energy Valley.
Les også

Innovasjonssjef: – Norske gründere mangler kunnskap om skalering og vekst 

De andre forretningsområdene går godt

Røren sier at det kun er innenfor forretningsområdet driftskontrakter at selskapet i fjor så seg nødt til å avsette for store tap.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi opererer også innenfor elektrokontrakter, spesialproduksjon og anlegg, og særlig de to førstnevnte områdene går veldig godt, understreker hun.

Egenkapitalen i selskapet ble redusert til 25 prosent etter fjorårets tap på 229 millioner kroner. Det positive resultat etter første halvår har imidlertid økt den til  32 prosent.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.