Mjøsbrua, slik den var tenkt i tre og betong.
Mjøsbrua, slik den var tenkt i tre og betong. (Illustrasjon: Nye Veier)

Det ble for dyrt: Nye Veier avbestiller kontrakten for E6 Moelv-Roterud

Nye Veier avbestiller kontrakten med totalentreprenøren Berinor for prosjektutvikling, regulering og bygging av ny E6 Moelv-Roterud. Selskapet klarer ikke å levere innenfor budsjett.

Kontrakten med Berinor ANS (arbeidsfellesskap mellom selskapene Besix og Rizzani de Eccher) ble signert 7. september 2020.

E6 Moelv-Roterud i Innlandet. Illustrasjon: Nye Veier

– I styremøte 29. juni besluttet Nye Veier å avbestille totalentreprisekontrakten fordi totalentreprenøren gjennom den integrerte samhandlingsfasen ikke har klart å sannsynliggjøre at prosjektet kan leveres innenfor budsjettprisen. Nye Veier har et stort ansvar med å forvalte samfunnets felles midler på best mulig måte. Når totalentreprenøren ikke kan prosjektere og utvikle prosjektet innenfor avtalt budsjettpris, er både anskaffelsesregelverket og Nye Veiers gjennomføringsmodell tydelig på at avbestilling er eneste alternativ, sier Bjørn Børseth, direktør for kontrakt og marked i Nye Veier, i en pressemelding fra selskapet.

Les også

I strid med regelverket

En eventuell videreføring av kontrakten vil være i strid med anskaffelsesregelverket og utgjøre en vesentlig endring av kontraktens forutsetninger, heter det i meldingen.

– Nye Veier har gjennom prosjektets levetid opparbeidet betydelig kunnskap om strekningen, både angående grunnforhold i Mjøsa og forutsetninger for veiparsellen. Denne kunnskapen tar vi med oss videre når vi nå skal legge strategien for hvordan utbyggingen av E6 Moelv-Roterud kan realiseres på best mulig måte. At Nye Veier skal planlegge, regulere og bygge riksvei 4 mellom Mjøsbrua og Gjøvik kan også påvirke prosjektet, sier Børseth videre i meldingen.

E6 Moelv-Roterud inngår i Nye Veiers utbygging av 43 kilometer med firefelts motorvei fra Moelv til Øyer. Delstrekningen E6 Moelv-Roterud er cirka 11 kilometer lang og består av ny firefeltsbru over Mjøsa og litt over ni kilometer med vei i dagen.

Nye Veier arbeider for fortsatt god fremdrift i prosjektet. Tiltak som kan opprettholde fremdriften i reguleringsplanarbeidet prioriteres høyt. Prosjektet kan bli delt opp i flere kontrakter. Nye Veier presenterer revidert prosjektstrategi for E6 Moelv-Roterud i løpet av høsten 2021, heter det i meldingen. 

Les også

Forsiden akkurat nå