Design- og arkitekturpris til Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen

I konkurranse med nær 200 bidrag fikk Statens vegvesen prisen sammen med Norconsult og Drammen kommune.

Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen har fått DOGA-merket for god design.
Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen har fått DOGA-merket for god design. Foto: Anita Tvetien, Norconsult
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
12. mars 2021 - 10:01
DOGA-merket for design og arkitektur er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.
DOGA-merket for design og arkitektur er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og/eller arkitektur.

Begrunnelsen er landskapsarkitekturen og metodene benyttet for oppgraderingen av fv. 282 Bjørnstjerne Bjørnsons gate, som Statens vegvesen bygde om for daværende Buskerud fylkeskommune i 2017 og 2018.

– Gata var grå og trist, men ble forvandlet til en smilende grønn oase som gir en positiv opplevelse for både gående, syklende, kollektivreisende og bilister, sa en stolt ordfører da hun mottok «DOGA-merket for design og arkitektur» sammen med Statens vegvesen og Norconsult.

Framtidsrettet byggherre

Juryen kaller Statens vegvesen en fremtidsrettet byggherre som løser et økende problem på en både vakker og praktisk måte.

«Bjørnstjerne Bjørnsons gate i Drammen tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er et prosjekt som gjør alle til vinnere. Den tidligere grå gaten er transformert: man har fått på plass en robust og bærekraftig løsning for overvannshåndtering, og Drammen har fått et attraktivt og vakkert byrom hvor gående og syklende trives», står det i jurykjennelsen.

Første i Norge

Prosjektet har testet flere ulike jordblandinger og staudetyper. Til sammen er det plantet ca. 10 000 stauder i de ni regnbedene som er etablert langs gaten. Siden det er lite erfaring med regnbed langs norske veier, har det vært knyttet et FoU-prosjekt og en doktorgrad til prosjektet. <i>Foto:  Norconsult</i>
Prosjektet har testet flere ulike jordblandinger og staudetyper. Til sammen er det plantet ca. 10 000 stauder i de ni regnbedene som er etablert langs gaten. Siden det er lite erfaring med regnbed langs norske veier, har det vært knyttet et FoU-prosjekt og en doktorgrad til prosjektet. Foto:  Norconsult

Bjørnstjerne Bjørnsons gate er det første veganlegget i Norge der det benyttes lokal overvannshåndtering som eneste system for å håndtere overvann.

Nye klimautfordringer er tatt på alvor i prosjektet. Alt overvann behandles lokalt i rabatter og regnbed mellom gang- og kjørearealene. Dette gjør at risikoen for flom ved store nedbørsmengder blir mindre.

Bjørnstjerne Bjørnsons gate har fått gang- og sykkelsti på begge sider av den firefelts veien alt myket opp med vakker beplantning. Den er ikke bare en fryd for øyet, men beplantningen har også miljøaspektet i seg. 10.000 stauder og prydgress fordelt på 30 arter og bedene de står i skal hindre flom ved store nedbørsmengder.

Godt samarbeid

Prosjektet i Bjørnstjerne Bjørnsonsgate er et samarbeid mellom etater og dyktige fagfolk. Statens vegvesen, landskapsarkitekter i Norconsult og Drammen kommune.

  <i>Foto:  Anita Tvetien, Norconsult</i>
  Foto:  Anita Tvetien, Norconsult

Bjørnstjerne Bjørnssons gate ligger på Strømsø og strekker seg fra Rundtom til Konnerudgata. Den er en del av Fylkesvei 283 og er en viktig ferdselsåre både for byen og de som skal videre i retning Mjøndalen og Kongsberg og de som skal ut på E18.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.