Deponiet til Norsk GjenvinningDeponiet er en del av et prosjekt der fylkesvei 256 skal legges om.er en del av et prosjekt der fylkesvei 256 skal legges om.
Deponiet til Norsk GjenvinningDeponiet er en del av et prosjekt der fylkesvei 256 skal legges om.er en del av et prosjekt der fylkesvei 256 skal legges om. (Bilde: Tore Meek, NTB Scanpix)

Deponerte mer masse enn tillatt nær rassted i Sørum

Selskapet Norsk Gjenvinning deponerte mer masse enn de hadde lov til nær rasstedet i Sørum, der tre litauere mistet livet.

Det viser dokumenter fra Sørum kommune som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Norsk Gjenvinning driver et massedeponi i Asakveien like ved stedet der det massive kvikkleireskredet gikk torsdag i forrige uke. Deponiet er en del av et prosjekt der fylkesvei 256 skal legges om.

Ifølge dokumentene fastslo Sørum kommune i 2014 at selskapet hadde fylt deponiet med betydelig mer masse enn de hadde lov til. Samme år måtte Norsk Gjenvinning betale 200.000 kroner til kommunen for brudd på tillatelsen.

NVE slo fredag fast at raset i Sørum var et kvikkleireskred. Slike skred utløses som regel av menneskelig aktivitet, som deponering av masser, grave- og sprengningsarbeid, ifølge NVE.

Ordfører i Sørum Marianne Grimstad-Hansen sier til Teknisk Ukeblad opplysningene er ukjente for henne.

– Vi er nå kun opptatt av å håndtere ulykken og bistå politiet og geoteknikerne. Ut over det har vi ingen kommentar, sier hun.

Ifølge kommunikasjonssjef Annica Fiedler i Norsk Gjenvinning ble tillatelsene brutt på grunn av stor pågang av leveranser, men at rutinene ble endret for å hindre nye overtredelser. I tillegg søkte selskapet kommunen og fikk endret tillatelsen, sier hun. (©NTB)

Forsiden akkurat nå