TUNNELER

Den forrige kontrakten ble hevet: Nye tilbud på tunneloppdrag i Sogn og Fjordane

Etter noen ukers arbeid hevet Vegvesenet kontrakten med den forrige entreprenøren. Nå har tre firmaer kommet med nye tilbud på tunnelarbeidene.

Foto: Google Maps
3. okt. 2019 - 19:00

To tunneler skal oppgraderes: Den 779 meter lange Kvernbergtunnelen på fylkesvei 609 i Førde, og den 520 meter lange Tussviktunnelen på fylkesvei 55 i Balestrand i Sogn og Fjordane.

Kontrakten er en totalentreprise.

Oppdraget ble opprinnelig lyst ut i 2018. I september var det tilbudsåpning, og Norsk Bergsikring lå lavest med et tilbud på drøye 29 millioner kroner.

Implenia og Mesta hadde også levert tilbud.

Norsk Bergsikring fikk oppdraget, som var beregnet å ta sju måneder.

Arbeidene ble stanset

Norsk Bergsikring startet med jobben noe etter årsskiftet, men i mars i år ble arbeidene stanset. Kontrakten ble hevet av Vegvesenet i april, og deretter måtte etaten i gang med ny konkurranse.

– Vi hadde generelt en god prosess med entreprenøren, men Vegvesenet som byggherre opplevde at firmaet ikke hadde den gjennomføringsevnen som vi ønsket. Det gikk litt på framdrift og litt på andre ting. Firmaet var kvalifisert gjennom anbudsprosessen, og viste vilje til å rette på ting, men ikke i tilstrekkelig grad, sier seksjonsleder Tone Anette Espe i Vegvesenet til Veier24.

– Jeg vil presisere at vi har et godt samarbeid med denne entreprenøren i andre kontrakter, sier hun.  

Veier24 har vært i kontakt med Roy Sævik i Norsk Bergsikring, som opplyser at saken er avsluttet fra deres side og at firmaet ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer.

I slutten av september var det tilbudsfrist for runde to for denne kontrakten, og også denne gangen hadde tre entreprenører gitt tilbud. Det er disse tre:

Entreprenør Tilbudssum i kr. eks. mva.
Mesta 33.399.898
BMO Tunnelsikring 35.295.500
Implenia 39.999.257

NB: Som vanlig skal tilbudene kontrollregnes og evalueres før noe er avgjort.

Mesta og Implenia ga også pris forrige gang. Mesta ligger nå lavest, med en pris som er en del lavere enn sist. Implenia har gitt en pris som er en god del høyere enn forrige gang.

Følgende arbeider skal gjøres, ifølge den opprinnelige utlysingen:

Fylkesvei 609 Kvernbergtunnelen:

 • Nytt teknisk bygg ved omsorgssenter. Eksisterende bygg skal demonteres og leveres på lager i Førde. Sunnfjord energi skal sette opp midlertidig trafo i anleggsperioden. Dette bekostet i egen kontrakt, men det er totalentreprenørens ansvar å koordinere dette arbeidet.
 • Kabelføringer fra teknisk bygg til nye installasjoner i tunnel.
 • Nødstasjoner i tunnel skal oppgraderes med telefoner samt felles inn i tunnelvegg. Det skal tettes rundt skapene.
 • Nye evakueringslys monteres i samsvar med N500.
 • Bildepunktskilt for arbeidsvarsling og stengt tunnel på høyre og venstre side utenfor hver tunnelportal inkl. styreskap, kabling, grøfting kobling og driftsettelse.
 • Rekkverk i samsvar med krav i håndbøker.

Fylkesvei 55 Tusviktunnelen:

 • Nytt teknisk bygg. Eksisterende bygg skal demonteres og leveres på Mesta Elektro sitt lager i Kaupanger.
 • Ny kabelgrøft og grøft for spylevann gjennom hele tunnelen.
 • Kabelføringer fra teknisk bygg til nye installasjoner i tunnel.
 • Ny dagslyssone kobles og tilpasses eksisterende lysanlegg.
 • Nødstasjoner i tunnel skal oppgraderes med telefoner samt felles inn i tunnelvegg og tettes rundt skapene. 1 ny nødstasjon på utsiden av hver tunnelportal.
 • Nye evakueringslys monteres i samsvar med N500.
 • Bildepunktskilt for arbeidsvarsling og stengt tunnel utenfor hver tunnelportal inkl. styreskap ute, kabling, grøfting kobling og driftsettelse.
 • Brannsikring av installasjoner
 • Rekkverk i samsvar med krav i håndbøker. Permanent sikring av tunnelen samt vann- og frostsikring av deler av tunnel.

 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.