Byggingen av Nordøyveien ga over 1 milliard i innsprøyting i lokal økonomi

1,16 milliarder kroner fra Møre og Romsdal fylkeskommunes investering i Nordøyvegen har gått inn i den lokale økonomien i byggeperioden, viser en evaluering av prosjektet.

Av en kontraktssum på 3,2 mrd på Nordøyvegen, har omlag en tredjepart kommet lokalt næringsliv til gode.
Av en kontraktssum på 3,2 mrd på Nordøyvegen, har omlag en tredjepart kommet lokalt næringsliv til gode. Foto: Henrik Knarvik/Møre og Romsdal fylkeskommune
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. juni 2022 - 10:03

Det er Concreto som på oppdrag fra Møre og Romsdal fylkeskommune har evaluert de øknomiske ringvirkningene av det store bru- og tunnelprosjektet på Mørekysten, som har sin endelige åpning i august.

Det er Skanska som har vært hovedentreprenør på Nordøyvegen med en kontraktssum på 3,2 mrd. kr eks. mva.

859 mill. kr av pengene har gått til avtaler med lokale underentreprenører. I tillegg kjem 40 mill. kr i lokale innkjøp og ca. 53 mill. kr i lønn til lokalt ansette. Totalt utgjør dette 952 mill. kr.

Et pendeltog og en lastebil kolliderte mandag morgen øst for Uddevalla.
Les også

Flere skadet da tog kjørte inn i lastebil i Sverige

Komplett næringsliv i regionen

Prosjektleder Marianne Nærø i Møre og Romsdal fylkeskommune <i>Foto:  Møre og Romsdal fylkeskommune</i>
Prosjektleder Marianne Nærø i Møre og Romsdal fylkeskommune Foto:  Møre og Romsdal fylkeskommune

- Nordøyvegen er et prosjekt med undersjøisk tunneldriving, masseflytting, vegbygging og plasstøpte betongkonstruksjoner. Det er et marked der lokale og nasjonale leverandører har høy kompetanse, kapasitet og konkurranseevne. I tillegg har vi et komplett næringsliv på Sunnmøre, der entreprenørene enkelt får tak i kompetanse og tjenester. Det er trolig den viktigste grunnen til at det ligger store verdier igjen lokalt etter byggingen, sier prosjektleder Marianne Nærø i Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

Tilført både vekst og kompetanse

Undersøkelsen viser at de lokale underentreprenørene også  har opplevd vekst i byggeperioden. Halvparten av dem har økt bemanningen med lokale, fast ansatte.

Hver tredje har utvidet maskinparken, og de melder om utvidet nettverk, samarbeid og økt kompetanse. Nordøyvegen er også et viktig referanseprosjekt i kampen om nye kontrakter.

Alle underentreprenørene har også gjort innkjøp av varer og tjenester for å løse oppgavene. Undersøkelsen tyder på at en større del av innkjøpa er gjort i lokalt næringsliv, opplyser fylkeskommunen.

Fra ferdig reguleringsplan i 2013 til mai 2022 har også 208,6 millioner kroner i byggherrekostnader som prosjektering og byggeledelse gått inn i den lokale økonomien. Det gjelder ikke bare lønn til ansatte i Møre og Romsdal, men også eksempelvis 18,6 millioner kroner i anleggsbidrag til nettselskapa som forsyner øyene med strøm.

Nye Tana bru i Finnmark ble åpnet i 2020, og er blant bruene som inngår i oppdraget.
Les også

Rambøll kapret ny kontrakt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.