Skorpabrua under bygging av Norwegian Rock Group like før jul. Brua er 80 meter lang og skal være ferdig i mars.
Skorpabrua under bygging av Norwegian Rock Group like før jul. Brua er 80 meter lang og skal være ferdig i mars. (Foto: Kjell Herskedal)

Bygger bruer til Utlandet

Det er neppe mange byer i Norge som kan matche Kristiansund i antall bruer. Nå bygges det nye bruer til byens femte land – «Utlandet».

Byen på fire øyer knyttes sammen med bruer mellom Nordlandet, Kirkelandet, Innlandet og Gomalandet.

Meløybrua erstatter en tidligere, veldig smal bru med så dårlig bæreevne at brannbilen ikke kunne kjøre over. Restene av gamlebrua kan sees til venstre på bildet. Den nye brua har en bredde på 6 + 3 meter.
Meløybrua erstatter en tidligere, veldig smal bru med så dårlig bæreevne at brannbilen ikke kunne kjøre over. Restene av gamlebrua kan sees til venstre på bildet. Den nye brua har en bredde på 6 + 3 meter. Foto:  Kjell Herskedal

-Navnet «Utlandet» er høyst uoffisielt, fastslår byggherrens prosjektleder Per Dagfinn Fagerli i Hammerø & Storvik prosjekt (HAMSTO) overfor Våre Veger.

Selv bruker han heller benevnelsen Skorpa-prosjektet. For på øya Skorpa ytterst mot havet skal det tilrettelegges for bygging av 370 boliger. Bruene må bygges før anleggsmaskinene kan komme til.

 

Meløybrua ferdig -  Skorpabrua under bygging

Det er Norwegian Rock Group som bygger begge bruene. Begge er ca. 80 meter lange og tilrettelagt både for gående og kjørende. Daglig leder Rune Holt i Norwegian Rock Group opplyser til Våre Veger at den første brua mellom Bentneset og Meløya (Meløybrua) allerede er ferdig, mens Skorpabrua er under bygging og skal være ferdig i mars.

Fakta om Kristiansund 

(tidligere Christianssund) ligger påNordmøre i Møre og Romsdal med 24 442 innbyggere. Kommunen består av fire større øyer i tillegg til en rekke mindre øyer, holmer og skjær. Kristiansund er omgitt av hav og fjorder.

Utbygger er Skorpa Eiendom (Kristiansund Boligbyggelag (2/3) og Lønnheim Eiendom (1/3)), som har kjøpt hele øya for 20,2 millioner kroner. Ifølge prosjektleder Per Dagfinn Fagerli satses det 128 millioner kroner på nødvendig prosjektering og infrastruktur. De to bruene koster 42 millioner kroner å bygge. Norwegian Rock Group skal også opparbeide boligområdet med veger og anlegg på Skorpa for en tilsvarende sum.  

 Foreløpig er bare det første feltet med 32 boliger solgt. Kristiansund er i likhet med mange andre byer langs kysten sterkt rammet av fallet i oljeprisen og lavere aktivitet både på sokkelen og på land. Det har smittet over på boligmarkedet, som ikke akkurat er brennhett for tiden. Skorpa-prosjektet fullføres uansett etter planen

Forsiden akkurat nå