TRAFIKK OG ITS

Braste inn i støtputebil på E18 – fikk førerkortet beslaglagt

En støtputebil av de største avverget trolig en alvorlig ulykke på E18 ved Lillesand da en personbil smalt rett inn i støtputa.

Støtputebilen til Agder Bilberging inne i garasjen etter å ha blitt påkjørt under arbeid. Ødeleggelsene på støtputa er godt synlig. Den er heist opp i loddrett stilling – slik den står under kjøring med bilen.
Støtputebilen til Agder Bilberging inne i garasjen etter å ha blitt påkjørt under arbeid. Ødeleggelsene på støtputa er godt synlig. Den er heist opp i loddrett stilling – slik den står under kjøring med bilen. Foto: Agder Bilberging
Av Thor Søndenaa
7. mars 2023 - 08:18

Arbeidsplassene langs trafikkerte veier - tett på større og mindre biler ofte med (for) høy hastighet - er blant de farligste og mest utsatte vi har. Flere alvorlige uhell hvorav noen med særlig tragisk utfall, understreker dette. Noe som også kom fram på den nylig avholdte Nasjonal Trafikksikkerhetskonferanse.

Mange trengte hjelp på Sørlandet onsdag. Her kjører Tommy Tofteland fra Sivilforsvaret Ida Engen fra hjemmesykepleien på grunn av det kraftige snøværet som har gjort veier ufremkommelige.
Les også

Bar asfalt på E18, men fortsatt glatt og innstilte tog: – Det ser mye bedre ut

Fikk en skremmende opplevelse under utrykning

Sist fredag fikk også to ansatte ved Agder Bilberging som jobber for Viking, sin egen uhyggelige opplevelse i jobb ute på E18.

– Vi fikk en henvendelse om å hjelpe en bil med motorhavari i vestgående retning på E18 ved Lillesand, forteller daglig leder Jan Ove Thygesen ved Agder Bilberging i Grimstad til Veier24.

– E18 er en til tider sterkt trafikkert firefelts vei med fartsgrense 100 km/t. Så jeg anbefalte at de to som dro ut, tok med seg støtputebilen vår som ble innkjøpt for ikke så lenge siden.

Bergingsbilen kjørte inn foran havaristen mens støtputebilen ble parkert bak for å beskytte mot trafikken som kom bakfra.

Lett og billig eller tung og dyr?

Støtputebilen til Agder Bilberging inne i garasjen etter å ha blitt påkjørt under arbeid. Ødeleggelsene på støtputa er godt synlig. Den er heist opp i loddrett stilling – slik den står under kjøring med bilen. <i>Foto:  Agder Bilberging</i>
Støtputebilen til Agder Bilberging inne i garasjen etter å ha blitt påkjørt under arbeid. Ødeleggelsene på støtputa er godt synlig. Den er heist opp i loddrett stilling – slik den står under kjøring med bilen. Foto:  Agder Bilberging

En støtputebil har i tillegg til store skilt og varsellys en støtpute – en flere meter lang innretning som senkes ned bak bilen når den står parkert i veibanen. Støtputa er spesialdesignet for å fange opp kraften i en påkjørsel. Normalt står putebilen og beskytter i forkant av et veiarbeid eller en ulykke.

Thygesen forteller at han brukte tid på å vurdere hva slags putebil de skulle kjøpe inn. Utvalget varierer fra enkle tilhengere opp til store, tunge kjøretøy.

– Selv om tilhengermodellene var svært mye billigere, falt valget på en stor og tung lastebil som veier 12 tonn, forteller han.

Så smalt det

Kort tid etter at bergingsbilene var på plass ved Lillesand, smalt en personbil med stor kraft rett inn i støtputebilen. I neste øyeblikk ble personbilen kastet inn mot midtrekkverket. Deretter bar det i full fart ut gjennom passasjen mellom støtputebilen og havaristen og opp på sideterrenget.

– Bare et under at dette gikk så bra. Her kunne det virkelig gått helt galt. Tenk om det hadde stått noen mellom de to bilene.

– Vår 12-tonns putebil som sto parkert med bremsene på, ble flyttet tre meter framover i kollisjonsøyeblikket, sier en opprørt Thygesen som er både glad og lettet over at det ikke oppsto noen personskade. Og at han i sin tid hadde kjøpt inn den store, tunge vogna.

Ny støtpute var på plass få dager etter ulykken.

Fikk tilbud om oppfølging

De to bilbergerne fikk både hjulpet den opprinnelige havaristen og kommet seg hjem igjen uten fysiske skader.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Begge de ansatte har fått tilbud om debrifing og annen oppfølging etter den skrekkinngytende opplevelsen, understreker Thygesen.

– For de to å oppleve i etterkant at noen bilister fortsatt suste forbi ulykkesstedet uten å sette ned farten - selv om politiet var ankommet og sto med blålys på - var heller ikke særlig beroligende.

– Alle bør bremse ned når de ser en hendelse eller annen hindring i veien foran seg, sier Thygesen med ettertrykk.

Ble fotgjenger

Den elektriske Volvoen som krasjet i støtputa, ble selv ganske smadret i fronten. Og føreren, en middelaldrende mann, må belage seg på å være fotgjenger en stund framover ettersom politiet beslagla førerkortet hans på stedet.

Rådhuset i Oslo, plassen foran , syklist
Les også

Mener fortsatt Rådhusplassen må kunne brukes til midlertidig biltrafikk 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.