Den lokale brannsjefen frykter konsekvensene av brann ombord på den hydrogenelektriske ferga som skal trafikkere Jøsenfjorden i Rogaland.
Den lokale brannsjefen frykter konsekvensene av brann ombord på den hydrogenelektriske ferga som skal trafikkere Jøsenfjorden i Rogaland. (Ill: Statens vegvesen)

Skal trafikkere Rv 13 over Jøsenfjorden

Brannsjef er bekymret over nye hydrogenferger

Frykter konsekvensene av brann ombord på verdens første hydrogenelektriske ferge.

Fergesambandet på riksvei 13 i Jøsenfjorden i Rogaland skal utstyres med verdens første hydrogen-elektriske ferger. Den lokale brannsjefen er bekymret over farene.

– Hydrogen er lett antennelig, og jeg er bekymret for dette i kombinasjon med batterier. Jeg frykter at noe skal ta fyr, enten av seg selv eller på grunn av en bilbrann om bord, sier brannsjef Johan Mjølhus i Hjelmeland til Stavanger Aftenblad.

Han etterlyser informasjon ettersom det er bestemt at det fra 1. mars neste år skal verdens første hydrogen-elektriske ferge settes inn i trafikk i Jøsenfjord-sambandet på riksvei 13 mellom Hjelmeland-Nesvik-Ombo. Halvparten av tiden skal ferga gå på hydrogen, halvparten på strøm.

Mjølhus viser til tre hendelser, den ene der en dieselbil tok fyr inne i parkeringshuset på Sola og ødela 1.300 biler, den andre der en fyllestasjon for hydrogen eksploderte i Sandvika og den tredje der elferga MF «Ytterøyningen» begynte å brenne i batteripakken i Kvinnherad i fjor.

Teknisk direktør i Norled, Sigvald Breivik, sier det lokale brannvesenet vil bli invitert arbeidsmøter og lover at de nye fergene etter planen skal være minst like trygge som tradisjonelle ferger.

– Dette er et nybrottsarbeid, og vi jobber med sikkerhetsanalyser rundt løsningene. Her blir det masse nytt. Vi har enorm respekt for hydrogengassen, som alle vet kan eksplodere, sier Breivik.

Les også

Forsiden akkurat nå