Biskoper skal velsigne Europaveg 105 i Finnmark

Når den nye europavegen mellom Kirkenes og Murmansk åpner neste uke, skal den velsignes av to biskoper. Ritualer står sterkt i folketroen i nord, sier ekspert.

E105 åpnes både på norsk og russisk side i neste uke.
E105 åpnes både på norsk og russisk side i neste uke. Bilde: Jarle Skoglund
NTB
22. sep. 2017 - 09:18

– Det er ikke så vanlig, men vi gjør gjerne uvanlige ting, sier biskop i Nord-Hålogaland bispedømme, Olav Øygard, som har invitert metropolitt Simon av Murmansk til å velsigne E105 sammen med ham. Den norske delen av E105 er på om lag én mil.

– Vi skal sammen be en bønn for at folk skal ferdes trygt på vegen. Etterpå skal vi lyse velsignelsen over vegen, sier Øygard til Vårt Land.

Seremonien skal være med på å understreke forholdet til naboen i øst, og også den gode, kirkelige kontakten mellom Den norske kirke og Den russisk- ortodokse kirke i grenseområdene, ifølge biskopen.

 

Oppkalt etter munken Trifon av Petsjenga

Det var Statens vegvesen som kom med forslaget, da de ble klar over historien om munken Trifon av Petsjenga, (1495-1583), som tunnelen på vegstrekningen er oppkalt etter.

– I samisk kultur er det mange tradisjoner knyttet til bestemte steder der man må vise respekt eller gjøre ritualer. Det sitter sterkt i folketroen i nord, også utover samiske miljøer, sier Torjer Andreas Olsen, førsteamanuensis ved Senter for samiske studier.

Åpningsmarkeringen skjer fredag 29. september, og den norske delen av feiringen foregår på Bøkfjordbrua fra klokka 10.30. Her skal samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og hans russiske kollega, transportminister Maksim Sokolov stå for den høytidelige åpningen. Men det blir ingen tradisjonell snorklipping – i stedet skal to snorer knyttes sammen for å markere tilknytningen mellom Norge og Russland.

 

Dobbel markering

Senere skal det foregå en tilsvarende markering på den russiske siden av grensa, og i tillegg til de to ministrene og statssekretærer, er fylkesordfører Ragnhild Vassvik, stortingsrepresentanter fra Finnmark og representanter fra andre transportmyndigheter i Barentsregionen blant gjestene.

- Jeg er veldig glad for at både den norske og russiske samferdselsministeren prioriterer å komme til Kirkenes og til åpningsmarkeringen. Dette betyr at de betrakter Nordområdene og samarbeidet mellom våre to land som viktig, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.