NYHETER

Betonmast bygger gangbru over Oslo S

Betonmast skal bygge en 213 meter lang gangbru over sporene på Oslo S for 105 millioner kroner. Alle som ville gi anbud på oppdraget måtte prekvalifiseres. Betonmast var eneste norske som meldte seg på, og eneste entreprenør som slapp gjennom nåløyet.

9. des. 2008 - 13:54

Den dårlige interessen for prosjektet skyldes at fristen for prekvalifisering gikk ut allerede 6. mai. Den gangen var sitasjonen på anleggsmarkedet helt annerledes enn nå. Entreprenørene hadde gode tider og kunne velge og vrake i jobber.

Grunnen til at avgjørelsen ikke er tatt før nå er, at saken ikke var ferdigbehandlet i kommunen da prekvalisifseringen ble utlyst.

Bjørvika Infrastruktur som er byggherre for gangbrua som skal ligge øst for brua som fører riksveg 4 over sporene. Hensikten med den nye brua er å etablere en bedre forbindelse mellom Grønland og den nye bebyggelsen i Bjørvika. Brua får fem spenn. De to lengste blir 67 meter lange. Bredden på gangbanen vil variere mellom 5 og 7 meter. Brua vil bli tilrettelagt for framtidige ramper mellom gangbanen og plattformene på Oslo S.

Brua er prosjektert av Rambøll og tegnet av L2 Arkitekter. I motsetning til A 4-brua lengre vest er dette en bru som vil bli lagt merke til. Gangbanen skal bæres av et overliggende stålfagverk med triangelformet tverrsnitt. Pilarene blir også av stål. Grunnarbeidet blir utført i en annen entreprise.

Til sammen vil det gå med ca. 600 tonn stål. Det skal leveres av et stålverk i den russiske enklaven Kaliningrad mellom Litauen og Polen. Stålverket eies av oljeselskapet Lukoil.

I første omgang vil det ikke skje mye på Oslo S. Det meste av arbeidet vil foregå i Kaliningrad. I august neste år begynner stålmontasjen. Jobben blir krevende. Togtrafikken skal gå mest mulig uhindret på de 20 sporene som brua skal passere over. Montasjen vil foregå om natten og i helgene. Våren 2010 skal brua være klar for bruk.

Kontrakttildelingen betyr at Betonmast vil bli i området en god stund framover. Samme firma har bygd gangbrua mellom Oslo S og operaen og arbeider nå med ombygging av Jernbanetorget.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.