PUKK OG GRUS

Bergindustrien sliter på grunn av høye energikostnader

Utviklingen i energikostnadene påvirker lønnsomheten i svært stor grad, bekrefter medlemmene i Norsk Bergindustri i en ny spørreundersøkelse.

Anita Helene Hall er generalsekretær i Norsk Bergindustri.  
Anita Helene Hall er generalsekretær i Norsk Bergindustri.   Foto: Geir Anders Rybakken Orslien
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
30. aug. 2022 - 12:21

Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 17.-25. august. Medlemmer i nord ser mer positivt på sysselsettingen framover enn ellers i landet. Av avbøtende tiltak fra regjeringen, er lettelser i el-avgiften høyest prioritert.

– Norsk Bergindustri etterspør ubyråkratiske støtteordninger som raskt kan avhjelpe den krevende situasjonen mange av medlemmer står oppe i, uttaler Anita Helene Hall, generalsekretær i Norsk Bergindustri.  

– Selv om det er geografiske variasjoner, frykter vi at energisjokket kan føre til konkurser, sier Hall videre.

– Nå oppfordrer vi regjeringen til å presentere et robust og forutsigbart opplegg, slik at næringen får større økonomisk trygghet for overgangen til nullutslippsløsninger fremover.

Undersøkelsen viser for øvrig følgende hovedfunn vedrørende energikostnader:

  • Bransjene naturstein og byggeråstoff er de som merker det sterkest på kroppen per i dag.
  • Små og mellomstore bedrifter i Sørvest-Norge rammes hardere enn bedrifter i midt og nord.
  • 1 av 5 bedrifter vil utsette overgangen til nullutslippsløsninger grunnet dagens situasjon.
  • 1 av 3 bedrifter vil imidlertid fortsette å planlegge for overgang til nullutslippsløsninger, men dette forutsetter at støtteordninger fra myndighetene faller på plass.
  • Lettelser i el-avgiften, en kontantstøtteordning som bygger på private husholdningers, eller lettelser i nettleien er prioriterte ønsker.

Undersøkelsen viser følgende hovedfunn vedrørende markedsutsikter:

  • Over 40 % av respondentene tror markedsutsiktene blir dårligere de kommende seks månedene.
  • I Nord-Norge er det tegn til optimisme, særlig innenfor gruppen malm/mineraler hvor 60 % svarer at de planlegger å øke bemanningen fremover.
  • Byggeråstoffbransjen uttrykker mest usikkerhet for fremtiden.
  • Våre medlemmer mener at de mest sentrale hindre for ekspansjon og nye investeringer fremover er; økte priser på innsatsfaktorer, tilstrekkelig tilgang på kvalifisert arbeidskraft og utfordring med gjeldende rammebetingelser.

– Våre medlemsbedrifter har et sterkt ønske om å bidra til overgangen til nullutslippssamfunnet. Men når store deler av bransjen opplever slike priser som vi nå ser, må vi snarlig omfattes av kraftfulle, ubyråkratiske støtteordninger for å komme videre. I motsatt fall frykter vi at overgangen til nullutslippssamfunnet tar mye lengre tid, sier Anita Hall.

I dette området ønsker drivstoffkjeden St1 og Harald Dirdal å bygge Davvi vindpark. – For et utrent øye som Dirdals, ser det sikkert ut som en steinørken. Men vi er gode til å bruke alle ressurser, sier lederen for Reinbeitedistrikt 13, Maret Laila Anti.
Les også

– Dette området er en steinørken. Hvis det ikke kan bygges her, hvor i huleste kan du da bygge?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.