Statistikk
Statistikk (Jarle Skoglund)

Asfaltproduksjonen i 2021: Endte såvidt under 7 millioner tonn

Fjoråret ble ikke noe toppår, men nesten 7 millioner tonn asfalt ut på norske veier er tross alt ikke så verst i et år hvor både korona og lave offentlige budsjetter påvirket aktiviteten.

  Foto: Jarle Skoglund

-Jeg hadde faktisk forventet en nedgang i forhold til 2020, sier avdelingsleder for Vei og Jernbane i EBA, Arne Aakre, som står bak utarbeidelsen av produksjonstallene for asfaltprodusentene i Norge. Men han fikk altså feil, for bransjen opplevde en liten økning i produksjonstallene i fjor.

  Foto: Jarle Skoglund

Han poengterer at det ikke var de offenlige budsjettene som dro opp tallene, men at det gruppen andre, som omfatter bestillere som Avinor, privatmarkedet, industri,  og bedriftskunder, var det viktigste bidraget til at det ble en liten oppgang på 100 000 tonn i totalproduksjonen i fjor, sammenlignet med året før.

  Foto: Jarle Skoglund

I bare fem år har årsproduksjonen i henhold til EBA-tallene passert 7 millioner tonn asfalt her tiol lands. Første gang var i 2014, og siden sammenhengende fra 2016 til 2019.

Arne Aakre er fornøyd med fjorårstallene, men synes det er skuffende at etterspørselen etter lavtemperaturasfalt (LTA) fikk ned, stikk i strid med ambisjonen hos både veimyndigheter og produsenter. LTA er avsfalt produsent med lavere temperatur, som bidrar til en mer miljøvennlig framstilling av asfalt sammenlignet med tradisjonell produksjon.

Forsiden akkurat nå