Asfaltdronningene i Tønsberg

Asfaltbransjen har vært mannsdominert, men nå er kanskje dette i ferd med å snu. Ved Lemminkäinen Norges avdeling på Sem i Tønsberg er en tredel av de ansatte kvinner

Nina Ullmann sammen med Ina Karoline Helleberg og Katrine Henriksen hos Lemminkainen i Tønsberg.
Nina Ullmann sammen med Ina Karoline Helleberg og Katrine Henriksen hos Lemminkainen i Tønsberg.
Redaksjonen Våre Veger
30. juni 2016 - 21:21

- I august har jeg jobbet med asfalt i 30 år. Hvordan det har vært? Jo, jeg er jo her enda, ler Nina Ullmann, lagbas og en av de mest erfarne i selskapet. Hun er lett å dra kjensel på langs veien, med sin rosa hjelm. – Nei da, jeg trives med å jobbe ute, på forskjellige steder og det å treffe andre mennesker. Også trives jeg med å jobbe sammen med gutta, sier hun.

Nå har Ullmann fått selskap fra flere jenter ved avdelingen. Eli Auglend har jobbet som maskinfører i flere år, mens Ina Karoline Helleberg og Katrine Henriksen er forholdsvis nye i jobben. Og i sommer starter Ingvild Skjauff som lærling. På kontoret jobber June Mai Berg.

 Ina Karoline er inne i sin andre sesong i Lemminkäinen og styrer asfaltutleggeren med stødig hånd. - Det ser veldig lett ut, men du må konsentrere deg hele tiden. Du må ha full kontroll på linja og veien, hvor kollegene befinner seg, hvordan de skal styre lastebilen foran, hvor smalt det er og hvor langt bak du kan rygge. Mye å passe på, men man kommer inn i det, sier hun.

 Kollega Katrine er også maskinfører på utlegger. - Det beste med å kjøre utlegger er at det blir mindre spaing, ler hun. – Neida, det er jo gøy å kjøre stor maskin. Hun synes det å jobbe i en mannsdominert bransje er helt allright. – Gutta er veldig greie, sier hun og smiler.

 Ida Karoline er enig. - Å jobbe med gutter er kjempegøy. Ingen drama, og for det meste god stemning. Samholdet innad i asfaltlaget er veldig viktig, sier hun.

 Nettopp samholdet trekker også Nina Ullmann fram som noe av det viktigste med jobben. – Samholdet gjør det hyggelig å komme på jobb, for det kan bli mye jobbing til tider. Men, man trenger ikke være tøff eller sterk for å jobbe med asfalt. Du må være åpen for å lære noe nytt. Jenter kan gjøre denne jobben like godt som gutter. Det går på teknikk, sier hun, og utdyper. – Jenter er ofte mer nøyaktig, og gjør ting ordentlig. Også tilfører vi en positivitet som jeg mener er veldig viktig, avslutter hun.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.