Dette er et illustrasjonsfoto, og har ikke noe med saken å gjøre.
Dette er et illustrasjonsfoto, og har ikke noe med saken å gjøre. (Colourbox)

Arbeidsgiver får forelegg på 1 million etter dødsulykke i 2016

En gravemaskinfører døde i et steinras i Vefsn kommune på Helgeland for to år siden. Nå er arbeidsgiveren ilagt et forelegg på 1 million kroner.

Hendelsen skjedde ved Forsmolia nord for Mosjøen om ettermiddagen 28. januar 2016.

Statsadvokaten har nå utstedt et forelegg på 1 million kroner til arbeidsgiveren, i tillegg til oppreisningserstatning på til sammen 375.000 kroner tre av de pårørende. Dessuten er to ledere i bedriften ilagt forelegg på 30.000 kroner.

LES OGSÅ: Tok ikke HMS på alvor - dømt til å betale 600.000 hver i foretaksbot etter dødsfall

– Statsadvokaten mener at det har vært manglende rutiner rundt kartlegging av risiko og manglende skriftlige instrukser tilknyttet farlige forhold, sikkerhetstiltak og konkrete arbeidsoppgaver. Det har også vært for dårlig informasjon til de ansatte om hvilke farer de ulike arbeidsoppgavene i steinbruddet kunne medføre. Videre har det vært for dårlig fordeling og organisering av HMS-arbeidet i bedriften og det har vært for dårlige rutiner rundt avvikshåndteringen ved uønskede hendelser, fastslås det.

Nordland politidistrikt opplyser at ingen av foreleggene er rettskraftige, og legger til at videre forløp i saken avhenger av om de siktede godtar foreleggene eller ikke.

LES OGSÅ: Arbeidstilsynet tror det er mye underrapportering av ulykker i veg og transportsektoren

Forsiden akkurat nå