Åpner 65 år gammel bru
(Bilde: Bjørn A. Hansen, Tidens Krav)

Åpner 65 år gammel bru

65 år etter at den sto ferdig, blir det endelig åpningsseremoni for Omsundbrua i Frei kommune. Brua er allerede gått ut på dato som riksvegbru, men skal nå brukes som gangbru.

  • Nyheter

2005 er året det jubileres over det ganske land, så også i Frei. Og blant de mange spreke forslag til markeringer, tar vel åpninga av den gamle Omsundbrua kaka. At arrangementet blir både festlig og morsomt, men også høytidelig, forteller Jan Sveggen til avisa Tidens Krav.

– Statens vegvesen har tent på ideen. I tillegg er ordførerne i Kristiansund og Frei invitert til åpninga av brua, og det er også Fylkesmannen, smiler Sveggen. Han håper på et riktig folksomt og stilig arrangement når snora klippes under den offisielle åpninga av Gamle Omsund bru. Hvem som skal stå for selve snorklippingen er ennå ikke bestemt, men Minde Vel blir en av arrangørene 24. april.

– Området skal ryddes og pyntes med både flagg og nysprunget bjørk. Det settes opp partytelt med forfriskninger på Byskogen-siden, og både kor og korps skal delta, forteller Sveggen.

Bakgrunnen for det noe originale arrangementet er imidlertid enkel nok. Omsundbrua ble bygd i 1939-40, men ble aldri offisielt åpnet på grunn av utbruddet av andre verdenskrig. I april er det nemlig 65 år siden både Kristiansund og Frei ble bombet, og et av målene for de tyske flyene var Omsundbrua. Den ble ikke truffet.

– Ingolf Vatten ble drept under det tyske angrepet, og 24. april vil det også bli foretatt bekransning ved minneplata før vi fortsetter ned Renabakken og over brua, forteller Sveggen.

Den gamle brua er blitt restaurert de siste årene, og vil nå offisielt bli åpnet som gangbru.

Forsiden akkurat nå