NYHETER

Abid Raja (V): – Vegdirektøren bør vurdere sin stilling

 Riksadvokaten pålegger landets politimestre å gjennomgå alle saker der trafikkulykker har endt i domfellelse for uaktsomt drap de siste ti årene.

Abid Raja som representerer Venstre i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité mener vegdirektør Terje Moe Gustavsen må vurdere sin stilling. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Abid Raja som representerer Venstre i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité mener vegdirektør Terje Moe Gustavsen må vurdere sin stilling. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Bilde: Bøe, Torstein
1. des. 2014 - 10:32

Oslo (NTB-Ole Henrik Tveten): Ordren gjelder saker fra de siste ti årene og gis i et brev Riksadvokaten har sendt til alle politimestre i landet fredag, skriver VG. Statens vegvesen har hemmeligholdt 1.548 granskingsrapporter etter dødsulykker på norske veier fra 2005 til 2012.

– I første omgang skal politidistriktet selv innhente rapportene og se nærmere på hva som finnes der. De sender sin innstilling til statsadvokaten, som sender det videre til oss, og så er det Riksadvokaten som skal ta endelig stilling til om man skal begjære en gjenåpning. Saken vil da bli sendt over til Gjenopptakelseskommisjonen for behandling der, sier assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther til avisen.

 

Ønsker ikke kommentere

Denne uken ble en slik rapport for første gang lagt fram som bevis i retten. Det førte til at en 20-åring som sto tiltalt for bildrap ble frikjent, fordi det i rapporten kom fram at veiforholdene hadde stor betydning for ulykken.

Nå må alle landets politimestre gjennomgå samtlige saker i eget politidistrikt innen 1. mars neste år. Statens vegvesen ønsker ikke å gi noen kommentar til saken nå.

 

– Må vurdere sin stilling

Abid Raja som representerer Venstre i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité mener vegdirektør Terje Moe Gustavsen må vurdere sin stilling.

– Vegdirektøren bør begynne å vurdere om han er den rette personen til å ha denne jobben. Han har visst om disse rapportene og bidratt til å holde dem hemmelig. Da nyheten sprakk, skjønte han ikke betydningen av det, sier Raja.

Han mener det er forskrekkelig at Vegvesenet ikke har skjønt at gransking av hva som er årsaken til en ulykke, kan ha konsekvens for en rettssak.

 

Gammeldags

Advokat John Christian Elden sier til avisen at han mener Riksadvokatens avgjørelse er fornuftig, og at han håper dette luker ut uriktige domfellelser. Han mener dette er en kraftig vekker for veimyndighetene som har holdt tilbake bevis. Elden får støtte av advokat Geir Lippestad.

– Her har Vegvesenet, som statlig etat, hemmeligholdt viktig informasjon i en straffesak og gjort sine egne vurderinger i hemmelighet. Det trodde jeg ikke vi skulle oppleve i 2014, sier Lippestad.

– Jeg er overrasket over at en offentlig etat tenker så gammeldags som man gjør, og jeg regner med at man tar en runde i Vegvesenet på dette, sier Geir Lippestad. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.