Mannskap fra Vegvesenet på stedet der en mann døde i en trafikkulykke på E18 i Lillesand i juni. Den omkomne ble trolig påkjørt av et vogntog etter en utforkjøring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Mannskap fra Vegvesenet på stedet der en mann døde i en trafikkulykke på E18 i Lillesand i juni. Den omkomne ble trolig påkjørt av et vogntog etter en utforkjøring. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix (Bilde: Schrøder, Tor Erik)

33 prosent flere sommerdrepte i trafikken

36 personer mistet livet i trafikken i juni og juli. Dette er 12 flere enn på samme tid i fjor. Høy fart er dominerende årsak.

18 personer mistet livet på norske veger i juni, mens Statens vegvesens foreløpige tall viser at 18 også ble drept i juli. Etter positiv utvikling i 2012 er vi nå tilbake på samme nivå på antall drepte som i 2011.

Brutal start på sommeren– Sommermånedene har tradisjonelt vært ulykkesbelastede måneder med en av tre av alle dødsulykkene. Sommeren 2013 har fått en brutal start. Det er de typiske sommerulykkene som dominerer – møteulykker samt utforkjøringer som følge av høy fart, urovekkende høyt innslag av rus- og promillekjøring og manglende bilbeltebruk, sier vegdirektør Terje Moe Gustavsen.Vegdirektøren varsles umiddelbart om alle dødsulykkene – og får innen 24 timer en rapport fra Statens vegvesens ulykkeundersøkere på sitt bord.

– Mange har det uforståelig travelt i sommertrafikken. Sjåførene har et stort ansvar for å redusere risikoen for ulykker. Bilbelte må brukes og farten må tilpasses fartsgrensene samt vær og føreforhold. I 40 prosent av dødsulykkene har de drepte ikke brukt bilbelte, sier vegdirektøren.

Bedre sent enn aldri– Fem prosent fartsøkning gir ti prosent økning i ulykkene og 25 prosent økning i antall døde. Økes farten fra 80 til 93 km/t, dobles risikoen for å bli drept i en ulykke. Våre analyser viser at mange hadde overlevd med belte og mer moderat fart. Det er bedre å komme litt senere frem enn ikke å komme frem i det hele tatt, legger Gustavsen til.

Forsiden akkurat nå