NYHETER

182 antatte selvmord i trafikken på ti år

De siste ti årene har politiet unnlatt å varsle Vegvesenet om 78 dødsulykker på vegene fordi de tror det dreier seg om selvmord. Vegvesenet mener ytterligere 104 ulykker er i samme kategori.

Fra en trafikkulykke på E18 i Hærlandstunnelen i Eidsberg kommune tidligere i år. Foto: NTB scanpix
Fra en trafikkulykke på E18 i Hærlandstunnelen i Eidsberg kommune tidligere i år. Foto: NTB scanpix Bilde: Larsen, Freddie
25. nov. 2015 - 08:59

Oslo (NTB): NRK har laget en oversikt over de til sammen 182 trafikkdødsfallene som er eller mistenkes å være selvmord.

– Tallet er skremmende høyt. Vi har mye å hente på å forebygge på alle nivå og vi må gjøre det over tid, sier generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse.

Selvmord regnes ikke som dødsulykker og skal derfor ut av den offisielle dødsulykkestatistikken. I Sverige har de en egen kommisjon som undersøker disse sakene, og selvmord på vegen er tatt inn i den såkalte nullvisjonen.

– Du må vite om problemet, og størrelsen på det, for å forebygge, sier Anna-Lena Andersson i det svenske Trafikverket.

I Norge er det stor forskjell på hvordan selvmord eller antatte selvmord i trafikken etterforskes, forteller leder Sverre Bromander i Politijuristene.

Noen steder prioriteres de altfor lavt, og med fordel kunne det vært gjort en mye grundigere etterforskning, sier Bromander. Han tror omtale og straff kan virke forebyggende og viser blant annet til saker der den som har forsøkt å ta sitt eget liv har endt opp med å skade eller ta livet av andre. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.