FORSVAR

Norge gir milliarder til mer luftvern i Ukraina

Regjeringen vil øke støtten fra Norge til Ukraina betydelig den nærmeste tiden, blant annet med penger til mer luftvern.

Statsminister Jonas Gahr Støre.
Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Silje Katrine Robinson/NTB
21. apr. 2024 - 21:17

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) opplyser til TV 2 og VG at det er betydelige summer som skal brukes i et forsøk på å dekke Ukrainas akutte behov.

Han vil imidlertid ikke si noe om det nøyaktige beløpet.

I første omgang vurderer Norge å delta i et tysk-ledet spleiselag om å forsyne Ukraina med mer og bedre vern mot raketter og droner.

– Regjeringen vil øke støtten til Ukraina. Det kan innebære en økning av totalrammen til Nansen-programmet. Vi vil invitere til samtale med partiene på Stortinget om dette, sier Støre til VG.

Nansen-programmet er avtalt til 75 milliarder kroner over fem år og er støttet av alle partiene på Stortinget.

– Nyhetene melder hver morgen om russiske missiler og droner som har rammet sivile bygninger, energikraftverk og drept mange mennesker. Dette har Ukraina klart å beskytte seg mot, men det begynner å gå tomt, sier statsministeren til TV 2.

Lørdag vedtok også USAs folkevalgte en støttepakke til Ukraina på 61 milliarder dollar. Etter vedtaket oppfordrer Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj politikerne i Washington til å få opp farten og få hjelpepakken gjennom.

Ukrainas viseforsvarsminister Ivan Havryluik var tilstede da stortingsmeldingen ble lagt frem. Her sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).
Les også

Takker Norge for støtten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.